Linear Kitchen Case Study | Mirfield | West Yorkshire

12 November 2019

Having updated their kitchen a few years previously by having new doors and work surfaces, our clients decided that this had been a stop-gap and were ready for a more comprehensive renovation project. This was due to the existing design now appearing dated and as their family grew, they need a more functional space that catered for a multi-purpose approach.

After completing an initial fact find, it became evident that the clients spent a lot of time entertaining friends and family. They loved to cook too! Their ideal solution was an island but they couldn’t imagine how this would work. As with most people, they had lived with the same kitchen layout for years it was hard to visualise it any other way.

Our suggestion was to remove all the units from the window wall and change the window to French doors, giving them additional access to the garden, extra light and create space for the desired island.


Focusing on two walls we created a tall bank of floor to ceiling units which offered a wealth of storage. Our clients chose a handle-less linear kitchen design with a mixture of Anthracite and Oyster gloss finishes which was further complimented with concealed LED lighting



As the clients needed ample seating, we suggested an Oak bar design, which brought both areas of the open plan kitchen together, offered seating for 8 people and made a perfect space for entertaining. The whole room was finished off by removing the internal kitchen door and a new floor installed by the clients to run throughout the hallway into the kitchen.


Share this Post