Linear Kitchen Case Study | Leeds| West Yorkshire

16 September 2020

Understanding what the kitchen refurbishment needed to deliver a dated design was transformed into a sleek and minimalistic linear kitchen concept.

Having spent sufficient time researching various kitchen designs and concepts Ms Encell knew what she wanted the refurbishment to achieve and was ready to progress to the next stage, engaging with a full service design and fit company.

A result of a recommendation from her Granddaughter who had just gone through the design process and placed an order with us, Ms Encell contacted Senior Designer, Julie, directly with a view to booking a design appointment for her to call out and discuss the project in more detail.

Unearthing all of Ms Encell’s research findings and exploring all the renovation requirements with regards to a design gave Julie a fantastic starting point when looking to transform the existing space.


Having recently replaced a number of appliances and had a new boiler fitted, that needed to be concealed within the updated design, the core focus of the refurbishment was to create a light, sleek, handless and easy to clean kitchen that delivered a maintenance free finish.


An enthusiast of the modern pale grey colour scheme Julie advised that the Integra gloss grey mist cupboard front would deliver the sought after design aesthetics that Ms Encell admired.

Enhancing this with complimentary light coloured quartz kitchen worktops and matching upstands allowed for a ‘pop’ of decorative colour to be applied behind the induction hob which really brought the room to life.


Minimalism was another fundamental outcome that the renovation needed to achieve, especially in order for it to be a true linear concept so increased kitchen storage was key.

Firstly Julie incorporated a larder unit into the design to hide all services while offering a home for cleaning electricals and products.

Secondly a tall bank of units were installed down one side of the galley which would house the integrated fridge freezer, microwave and ovens at an easily accessible eye level.

Finally, and complementing the storage design, deep drawer base units were added which provided a home for large pots and pans meaning nothing had to be left out on the kitchen sides.



A final point, and not to the detriment of losing valuable storage space, Ms Encell wanted to create an area where she could sit down without intruding on the walkway and overall kitchen design. Incorporating a small eatery breakfast style bar at the end of the tall units created seating for two with ambience kitchen lighting installed under the shelving units.


Concluding the kitchen refurbishment the ceiling was over boarded and re-plastered to allow for heightened kitchen lighting whereby a number of spot lights were installed. Creating a warmer and softer tone of an evening recessed lighting was installed in a number of key areas in order to provide focal lighting, perfect for carrying out tasks in the winter months.

Finally willow oak laminate kitchen flooring was laid and ran seamlessly through the galley kitchen and out into the hallway creating a welcoming and consistent look and feel.

*

I am very pleased with the service I received from your company. Julie, Rob, John and all of the tradesmen were courteous and COVID friendly and my new kitchen is much admired.

Share this Post