Classic Kitchen Case study | Leeds | West Yorkshire

18 November 2020

A large scale project whereby a garage conversion and internal alterations facilitated the required space to bring the customers open plan classic kitchen concept to life.

Having previously undertaken an extension the additional space required further work as a result of the extension build being an ‘add on’ to the home rather than internal refurbishment.

Believing the existing layout, as a result of internal walls dividing the separate areas, didn’t work for the family, the clients contacted More Kitchens with a view to scheduling a design appointment whereby we would visit the property to discuss how the space could be converted to create a true open plan kitchen concept



A modern four-storey town house, Senior Designer, Julie was presented with an all-encompassing list of renovation requirements as a result of the clients contemplating further works to their home for a number of years.

Wanting a true open plan classic kitchen diner they also wanted to incorporate a library come snug area and a boot room to the rear, a kitchen island with casual seating, increase the amount of kitchen storage and also add a formal dining area.




Working in conjunction with the client, while wanting to bring all their requirements to life in a functional manner, it was agreed that a proportion of the existing garage, which backed onto the kitchen, would have to be converted in order to create additional space and facilitate the library come snug.


Internally the existing wall between the kitchen and extension was removed which would offer the open plan concept that was at the top of the list.

Now one large exposed space, the floors had to be levelled and a new ceiling put in which would house a variation of kitchen lighting options from spot lights to recessed task lighting.

Meeting the requirement of increased kitchen storage we incorporated a tall bank units which would house integrated appliance, lending to a minimal design, an American fridge freezer and an additional larder unit.

The new sink and wet appliances were supplied and relocated to make space for a large central island. Quickly becoming the hub of the home the kitchen island offered deep drawer storage, a central hob area and casual seating for all the family. With space in abundance the existing area that used to house the separate extension now presented a formal dining area.



White shaker style cupboard fronts offered a classic elegant look which were complimented with light kitchen worktops and matching upstands; all of which were consistently applied within the creation of the bespoke library come snug.

With the installation of oak kitchen flooring, laid throughout the open plan space, the stunning classic kitchen renovation presented a functional space that the entire family could use to socialise, host and entertain.

Contemplating an open plan kitchen renovation of your own? Read our article on how to design an open plan kitchen, which takes into consideration the importance of careful planning while presenting your floor plan options.

*

After 6 years of talking about converting our garage and kitchen, we finally took the plunge. Julie brought our ideas to life with her expertise, and added professional flair to the design.

Our project manager, Rob was always contactable and available when we needed anything and kept the 7 week project moving along as much as possible.

We are so grateful to Andy, our fitter, who worked above and beyond with such precision on our dream conversion. He really did an outstanding job, we are so pleased with the results. Not forgetting the rest of the gang - James and Jack and their teams. Thank you!

Share this Post