Linear Kitchen Case Study | Leeds | West Yorkshire

14 December 2020

A dark and dated traditional kitchen concept was transformed into a bright and airy linear kitchen design with clean lines and a minimalistic undertone.

An existing customer, having had a bathroom done two years previous, Mr Mason was aware of our full service design and fit offering and reputation in the home improvement industry.

Only celebrating More Kitchens 1 year anniversary last month, it wasn’t until his neighbour’s project was completed by ourselves that he decided to make contact with a view to arranging a design appointment as a result of being inspired with the finished installation

Having contemplated the works for a while, and wanting to mirror elements of his neighbour’s project, Mr Mason had a good idea of what he wanted the refurbishment to achieve.

Featuring dark wood traditional cupboard fronts with deep shaker style beading Mr Mason wanted to open up the available space, making it brighter, lighter and more airy. In addition, kitchen storage was to be an equal consideration as a result of wanting to find a home for all appliances, keeping surfaces free, helping to achieve clean lines and a minimalistic look and feel.


Taking on aboard Mr Mason’s renovation requirements and criteria, Senior Designer, Julie began to scope out the project in its entirety.

Focusing firstly on how to accentuate light, Julie suggested elements of design trickery which would open up the available space, lending to a bright and airy linear kitchen concept.

Wanting to overhaul the existing kitchen lighting arrangement Julie proposed a combination of lighting options in the form of task lighting and feature lighting – if you’re wanting to discover the importance of kitchen lighting read our comprehensive guide to kitchen lighting.

Opting for a sleek, handless finish, Julie advised that a light colour scheme, in this instance Integra Gloss Grey Mist, be consistently applied using varying shades to the kitchen worktops, kitchen storage, splashbacks and echoed through-out the decoration.

Marrying the new lighting arrangements with bright, reflective, gloss surfaces helped to bounce light around the room, providing the illusion of space.



Taking the clean concept to the next level, while incorporating the requirement of additional kitchenstorage into the design, Julie suggested the installation of a tall bank of furniture. Wanting to integrate all appliances, this addition provided a housing for the oven and microwave (both installed at eye level for ease of use and accessibility) and the fridge freezer.



With the further addition of a larder unit with internal draw pull outs and use of deep draws through-out the design, the kitchen worktop would now be sparse and uncluttered space. Finding a home for everything allowed for a two person breakfast bar eatery to be created in a space that was previously occupied by free standing pan shelving.

Finishing the project off willow oak laminate kitchen flooring was seamlessly laid, bringing an air of warmth to the clean and crisp linear kitchen design.

*

I'm a fussy person, not easy to please, but I know class & work done to the highest specification when I see it. All work has been done to my satisfaction & above from start to finish.

Share this Post