Contemporary Kitchen Case Study | Bradford | West Yorkshire

4 March 2021

A tired off the shelf kitchen design with dominant features was transformed into a balanced contemporary kitchen concept that utilised a blend of coordinated colours to deliver a clean and sleeker finish.

Having conducted a breadth of online research Mr Day was impressed with the inspirational content on our More Kitchens website and consequently booked a design appointment for one of our designers to visit and discuss his project in more detail.

Visited by Senior Designer, Simon, it soon became clear, through detailed discussion, what Mr Day wanted the renovation works to achieve; in short, transforming a dated and darkened design into a clean, light, and contemporary kitchen concept.



Having previously had a small rear extension built that the existing kitchen looked out onto initial discussions revolved around how best to incorporate this space with a view to potentially taking down the dividing wall, creating an open plan kitchen extension or alternatively how to use this space and better bring it into the kitchen design.

After much deliberation it was decided to keep the existing footprint as was but add a breakfast bar seating area within the extension that would look into the kitchen, creating a half-opened concept.

With a confirmed decision on best use of the existing extension Simon was then able to work with the remaining space and with that presented several ideas of how this could be utilised to create a cleaner design. Offering a balanced and coordinated concept Simon proposed incorporating a sleeker finish using a contrasting grey colour scheme, seamlessly matching darker matt and lighter gloss tones.


Instantly making the room feel lighter and less intrusive Simon took this one step further by adding a tall bank of kitchen storage units that would be used to house the built-in oven, combination microwave and integrated fridge freezer.

In addition, and not wanting to overload the new, sleeker, design Simon also added some slimline half height kitchen units to the adjacent wall, facilitating the much-needed storage that allowed to keep the new light marble effect kitchen worktops clear, but without them dominating the room.

With a variety of new kitchen lighting options incorporated in the form of ceiling spot lights and focused task lighting the fully fitted kitchen concept was brought to close with the installation of light oak hardwood kitchen flooring, adding warmth and character to the design.

Share this Post