Contemporary Kitchen Case Study | Mirfield | West Yorkshire

5 February 2020

A tired and dated kitchen that featured an open archway into the dining room was in need of a contemporary open plan re-think which would result in a substantial amount of building work.


Wanting to incorporate an open plan space that delivered a bright, multi-functional, family friendly and sociable area to host and entertain the clients decided to visit our Mirfield Kitchen Showroom for initial inspiration, help and advice.

Impressed by the professional and friendly approach of staff they felt comfortable and confident enough to book a design appointment for Senior Designer, Julie, to visit their home and discuss the renovation requirements in more detail.

(Requiring a considerable amount of careful planning when designing an open plan kitchen it is paramount it works in a functional manner for you and the family. Read our dedicated article on ‘How to Design an Open Plan Kitchen’ to find out more.)

Focusing entirely on reworking the kitchen-diner to create an open plan concept, the downstairs space also housed a family bathroom which was surplus to their requirements. A sociable household the clients wanted to maintain a washroom facility in the form of a cloakroom however were open to the suggestion of condensing this space to create a larger kitchen area which would facilitate their open plan requirement.

Reducing the size of the existing bathroom by taking down a wall and moving it to create a larger entrance into the kitchen lent itself to the creation of a compact cloakroom which was set back from the open plan hallway. Consisting of a modern WC with concealed cistern and wall mounted basin the newly renovated washroom offered a streamlined and easy to maintain finish.


By creating the additional space meant Julie now had a large area to work with and started to offer design concepts that would lend itself to the open plan requirement. Wanting to bring the outdoors in, creating a bright space that would be flooded with natural light, the existing sliding patio doors were removed and replaced with contemporary bi-folds – a social summer essential.


As a result of the increase in natural light and space, and wanting an ultra-modern contemporary kitchen design, Julie proposed introducing a handle-less dark grey gloss door finish which would be complimented by a white quartz kitchen worktop.

Finishing the space off a large island was added in the centre of the room. Acting as the kitchen hub the island offered additional storage, seating for family and friends while defining the functional and fun areas of the kitchen design.


With a feature wall added, which would be decorated with their own personal touches, large pendent lighting was included over the island to help accentuate the focus area and offer the ultimate wow factor.

*

Absolutely amazed with the transformation of our kitchen and downstairs bathroom!! From walking into the Mirfield Showroom for a 'quick chat', we decided to book a design appointment with the cheery Julie to measure up and give us visuals of what we had requested. This was a really smooth positive journey and dates that we wanted were accommodated straight away.

Rob the fantastic Project Manager came to visit prior to the build commencing to walkthrough all of our requirements in detail, double check measurements and explain next steps. Work started whilst we were on holiday and the progress was excellent on our return with Rob immediately back to see us and hand hold us through each step! We were very happy that we trusted him enough to leave keys and let them get on with it and the results showed in the great workmanship.

From the builders removing walls and adding in supports, John the great kitchen fitter and Graham the lovely bathroom fitter, we were impressed with the professionalism and friendliness of every workman! Thank you for all your hard work to personalise the experience for us. We would highly recommend for anyone looking for a kitchen or bathroom, or build!

Mr & Mrs Wadsworth, Mirfield, West Yorkshire

Share this Post