Bespoke Kitchen Case Study | Harrogate | North Yorkshire

26 June 2020

An existing, awkward shaped, valley kitchen that had been installed in a ground floor flat as part of a mansion house conversion a number of years previous was in need of a bespoke kitchen update with a focus on a clean and modern design for ease of use and accessibility.

Comprising of a semi open plan design the existing kitchen featured dated fixtures and appliances. An awkward layout and narrow valley footprint meant a selection of ‘off the shelf’ shelving solutions had been installed which didn’t offer the storage required in the small space.


Working closely alongside a brief that concentrated on creating ‘a practical and workable space that met the height and accessibility requirements of the customer’ Senior Designer, Nigel spent a lot of time on the first design appointment getting to grips with the awkward layout and assessing the space in conjunction with understanding the customer’s needs.

Following the home visit, and wanting to make sure the proposal that was put together met all requirements Nigel introduced Installations Surveyor, Rob, whose years of experience and in depth knowledge with regards to products and bespoke solutions would prove invaluable during the design phase.

Making daily life easier and better utilising the available space as a result of a very cleverly crafted bespoke kitchen design a stud wall was removed which would allow for opposing floor to ceiling cupboards to be installed, cloaking the kitchen from the open hallway.


The tall bank of units would also be used to house the fridge freezer, integrated oven and microwave at eye level for comfortable working. The remaining walls in the pentagon shaped galley featured base and wall units alongside deep drawers making everything fully accessible.


The modern classic bespoke kitchen design presented a clean and clear contemporary style that offered plenty of storage and practical appliances. Featuring matt shaker style off white cupboard fronts the corian styled worktop offered a bright and elegant finish which was further complimented by the light oak wooden flooring,

*

Although the case study focuses on the completed renovations to the kitchen Passmore Group, also home to More Bathrooms, More Bedrooms, More Build and More Ability, actually project managed the full refurbishment of the entire flat which involved renovating the following areas of the home in addition to the kitchen:

- Main Bathroom

- En-suite Bathroom

- Electric Central Heating System

- Internal Doors

Share this Post