Bespoke Kitchen Case Study | Bramhope | West Yorkshire

26 August 2021

An unworkable, unsociable, and dated kitchen design was transformed into a bespoke kitchen concept that was functional in meeting the customers accessible kitchen requirements, light and airy with a complimentary mix of contemporary kitchen designs.

A large space to work with, due to unforeseen circumstances, the existing design and layout had become unmanageable and impractical when in use.

With accessibility now playing a fundamental role in the kitchen redesign, Senior Designer, Julie, met the clients on site to discuss the project in more detail with a view to helping make daily life easier and the use of the kitchen a more pleasurable and enjoyable experience for all.



Firstly wanting to create a concept that flowed seamlessly from one key function to another, Julie addressed the fundamental layout issues first, pulling on best practice principles when utilising the golden triangle of kitchen design.

Once an overall layout was agreed, with key appliances now in situ, Julie took this further by confirming varying heights of integrated appliances and kitchen worktop surfaces, ensuring they were suitable for sit down access and use.

With a busy classic cottage look and feel, the existing design also featured exhaustive detailing to the kitchen storage units, which the clients were keen to move away from to improve the ability to upkeep and maintain.

Offering balance but separation Julie proposed a complimentary mix and match of colours, textures, and materials into the large space, integrating a high gloss contemporary kitchen design while introducing both clean lines and curved units. Combining gloss Dakota and Kashmir kitchen storage with a white Carrera quartz kitchen worktop the smoked limed wood kitchen flooring pulled all the tones together offering warmth while softening the urban look and feel.

Wanting to maintain the central hub of sociable dining, the new layout and design catered for a bespoke L-shaped kitchen island to be introduced, which would present a large, multi-functional surface to be used for cooking, as it housed the hob, prepping, additional storage while offering the option of a fun, or formal, dining experience.

Wanting to incorporate a kitchen island into your own kitchen? Read our kitchen inspiration article ‘How To Design A Kitchen Island’ to find out more.

The busy and dark atmospheric design of the existing kitchen was a thing of the past with the installation of a new bay window and set of sliding doors. Helping bring the outside in, while offering great views of the garden, the new doors also catered for easy access to the outdoor space.

Although a light and airy, open plan kitchen design was achieved, this wasn’t to the detriment of kitchen storage as the new space contained a practical mix of floor to ceiling larder units, deep drawer base units, pull out drawers and niche open shelf concepts.

Finishing the refurbishment off beautifully and showcasing the new kitchen it the finest light, all electrics were updated with new ceiling and feature kitchen lighting installed, including the client’s own statement pendent over the kitchen island.

*

Contacted More Kitchens knowing nothing about the company.

They were very courteous and although my wife is in a wheelchair made us very welcome at their showroom. Nothing was too much trouble, we met Julie and discussed in detail our requirements she arranged a home visit to discuss ideas.

When Julie came to see us and looked round our existing kitchen, she immediately dismissed our ideas and came up with an excellent kitchen concept that we would have never thought of. The result is spectacular, and all the works were carried out in a very professional manner. A special thanks to Rob, Andy, and James for completing the project to an excellent standard

Share this Post