Classic Kitchen Case Study | Mirfield | West Yorkshire

18 August 2020

Wanting to create a functional space to host, entertain and spend time as a family a relatively modern kitchen concept was completely transformed into an open plan classic kitchen design that was light, airy and abundantly spacious.

Visiting our Mirfield Kitchen Showroom for initial inspiration and advice both Mr & Mrs Bennett were impressed by our knowledge, ability to carry out larger renovation projects that included substantial building work and the fact that this is all underpinned by our fully project managed design and fit service that they proceeded to book a design appointment with senior designer, Julie, to call out and discuss the works in more detail.


Following the initial design visit it became clear what the couple wanted the project to achieve in its entirety which gave Julie a fantastic brief to work from while focusing her design efforts.

Wanting to create a light, airy kitchen that delivered a timeless classic feel while offering storage, appliance functionality and an open plan space to spend time as a family, Julie began the design journey by proposing that the dividing wall between the kitchen and the dining room be removed.

Taking this even further Julie also suggested that the old sliding doors that separated the existing dining room and conservatory also be replaced with traditional outward opening doors to offer a true open plan, free flowing concept. Similarly, keeping the doors in situ meant that the temperature of both rooms could be controlled and the additional space closed off if it wasn’t required.

Overwhelmed by Julie’s ability to firstly create the workable space both Mr & Mrs Bennett were thrilled with what had been proposed and were eager to progress onto the kitchen design element of the renovation which incorporated choosing the finishing touches, appliances and kitchen storage.


Installing a tall bank of units to the rear of the kitchen offered a focal area to incorporate the integrated eye level oven, fridge freezer and larder unit. Utilising this space with floor to ceiling kitchen storage meant we were able to keep one wall completely free which allowed for the installation of a large kitchen island which would work as the central hub of the room, housing the induction hob and providing a surface to attach a luxurious solid timber breakfast bar extension with the L shape echoing the new spacious layout.


The remaining wall which was located under the kitchen window was used for additional base level storage with the under mount sink and dishwasher also situated


Choosing a Shaker style classic kitchen design the colour scheme was a timeless grey mist, enhanced by the white diamond sparkle quartz kitchen worktop and matching upstands with drainage grooves moulded into the sink design.

Opting for neutral tones meant the luxurious timber elements of the room with regards to the social surfaces and kitchen flooring added warmth, depth and gave the new larger space a real homely feel. In addition all new heating and electrical work was also undertaken with inset kitchen lighting featured within the kitchen side of the open plan design and personalised pendent lighting installed over the island and large dining table.


As our latest case study magnifies, designing an open plan kitchen requires a considerable amount of careful planning as the concept brings together various rooms of the home into one central location. If this is a kitchen design concept you’re considering, or want to find out more about, read our dedicated article for tips and best practices ideas for how to design an open plan kitchen.

*

Having recently completed our kitchen I can honestly say that More Kitchens is the best company I have employed to do major works to my home and of the three replacement kitchens we have had over the years by far the best.

From the initial visit and designs by Julie, the project management by Rob to the final decorations everything was fantastic. All the trades guys (Andy - main fitter, Dave the plasterer and finally Michael the decorator have been excellent).

Our kitchen started before the lockdown and finally completed many weeks later due to the pandemic but overall the experience was a very positive one.

I got the pictures out of the initial design the other day - Julie nailed it apart from the changes we made to decorations and lighting. More Kitchens delivered exactly what we asked for and we are highly delighted, the works done to open the kitchen out into the pre-existing dining room and the works to our conservatory to raise the floor level to the same as the kitchen and give us much more usable room. Brilliant job all round, thanks very much!

Share this Post