Contemporary Kitchen Case Study | Leeds | West Yorkshire

6 March 2020

A long and narrow kitchen whereby the existing design poorly utilised the available space with regards to storage was in need of a functional refurbishment. Featuring white cottage style doors and oak laminate work surface the tired design required a contemporary kitchen update in order to bring it in line with current designs, in additional to maximising space.


An existing customer who had used Passmore’s for a number of previous projects, including a bathroom refurbishment and garage conversion, got back in touch when they were ready to explore further home improvements with regards to renovating their kitchen.

Experiencing the benefits of our fully project managed service many times prior Mr & Mrs Wilby were set on using us again; providing we could meet their functional requirements when it came to proposing a kitchen design that met their wants and needs.

Booking a free design appointment for Senior Designer, Simon, to visit their home and discuss their project in more detail, created an environment where we were able to offer expert help and advice with regards to a design and measure the existing space in order to provide an idea of project costs.

Wanting to incorporate more space on the work surface meant Simon had to create a kitchen design where additional storage could be added. Combining a number of clever kitchen storage ideas Simon proposed adding the following storage solutions to their contemporary kitchen design:

1. Maximise wall space by adding floor to ceiling cupboards

2. Increase cupboard capacity by planning in a number of ‘deep pan’ draws

3. Corner units to use every inch of space which would otherwise be rendered useless.

4. Moved the existing sink and proposed a layout that would incorporate a corner sink into an area which is typically referred to as a ‘dead zone’.


Bringing the renovation together Simon advised the couple of best fit appliances which resulted in the specification of an induction hob and integrated combination microwave oven, to be installed at eye level in the floor to ceiling housing for ease of use and accessibility.


Opting for a smooth contemporary finish the kitchen refurbishment was completed with a light mist grey gloss cupboard that offered a clean modern Germanic style. Softened with a drift wood worktop and matching floor, under cupboard linear lighting was used to accentuate focal areas and highlight specific fixtures and fittings.


*

We have used Passmore’s for three projects over the past few years. We have been extremely satisfied with the completed projects. In our opinion all three projects demonstrate the high standards of Passmore’s workmanship and the company’s work ethic.

Mr & Mrs Wilby, Morley, Leeds. West Yorkshire

Share this Post